Pijn in zij, wat is het en wat doe je er aan?

Pijn in zij

Table of Contents

Je hebt last van pijn in de zij, wat kan dat zijn? Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn en wat kun jij er aan doen? Heb je pijn in je rechterzij of in je linkerzij en wat is het verschil? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord. Lees het op je gemak door en je weet wat je kunt doen bij pijn in de zij.  

Pijn in de zij

Pijn in de zij kan zowel links als rechts optreden. Als het een zeurende pijn is, dan kan het ook wijzen op iets aan de nieren. Je kunt hier last van krijgen als je niet genoeg hebt gedronken. De pijn kan zowel links als rechts in je zij optreden. Het kan ook wijzen op een probleem aan je ribben als je links of rechts pijn hebt in je zij. Het kunnen dan spieren zijn die zich hier in de buurt bevinden (verkramping of een ontsteking bijvoorbeeld). 

Pijn in de zij kan verschillende oorzaken hebben. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

  • Je middenrif kan overbelast zijn. Dit is de spier tussen je buik en borstholte. Hierdoor wordt jouw ademhaling gecontroleerd. Als we actief bezig zijn, dan ademen we ook sneller en dieper in. 
  • Er kan sprake zijn van een verkeerde lichaamshouding. Je maag, je lever en je milt zijn gevoelig voor spanning en ook voor druk. Deze bevinden zich allemaal in je buikholte. Wanneer je alles meer dan ‘normaal’ gaat belasten, kan dat zorgen voor pijn in de zij. 

Pijn in rechterzij

Pijn in je rechterzij kan komen door galstenen. De klachten die je ervaart qua pijn, zouden vergeleken kunnen worden met nierproblemen. Je hebt echter meer last aan de voorkant van je romp (de rechterkant bij je ribben). Als je zwaar hebt gegeten of teveel hebt gegeten zou je dit goed kunnen voelen. 

De pijn in de rechterzij kan ook veroorzaakt worden door leverproblemen. Het is niet altijd duidelijk te herleiden. Als je wat met je lever hebt dan hoeft dat niet altijd symptomen met zich mee te brengen. Maar wanneer er sprake is van vaker buikklachten die naar de lever uitstralen, dan kan dat er toch op wijzen.

Pijn in linkerzij

Als je last hebt van pijn in je linkerzij, dan is dat erg vervelend. Je moet het wel serieus nemen, en zeker als de intensiteit toeneemt en het erg acuut is. Het kan zijn dat het te maken heeft met spieren of met botten, buikspieren kunnen geblesseerd zijn of je kunt last hebben van gebroken ribben. De meeste mensen die spreken over pijn in linkerzij, hebben te maken gehad met een ongeval, sportblessure of andere soort verwonding. 

Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken die pijn in de linkerzij veroorzaken. Hierbij zou je nog kunnen denken aan beschadigde inwendige organen. Je kunt last hebben van verstopte darmen, of je kunt iets hebben aan je nieren of eierstokken. Je milt kan ook de oorzaak zijn bij pijn in je linkerzij. Het gaat dan vaak over een doffe pijn, de milt zou dan vergroot kunnen zijn. Meestal wordt het veroorzaakt door een langdurige infectie. 

Als je pijn hebt links in de zij, dan kan dat te maken hebben met je alvleesklier. De pijn straalt dan vaak uit naar het midden van je buik. Het kan een acute of chronische alvleesklierontsteking zijn. Binnen het spijsverteringsstelsel is de alvleesklier van groot belang, het zorgt voor het afvoeren en verwerken van afvalstoffen in je lichaam. De pijn zou je ook nog kunnen voelen in de schouder links of in de rug. 

Steken in de zij

Tijdens het hardlopen kun je ook last krijgen van steken in je zij. Het is dan belangrijk dat je pauze gaat nemen. Vaak is het een krampachtige pijn in je bovenbuik. Het kan aan de zijkant beginnen onder je ribben, en het kan ter hoogte zijn van je milt. Maar als je een zijsteek hebt rechts dan is het vaak rondom je lever. 

Het is hoe dan ook belangrijk dat je voldoende rust pakt als je last hebt van pijn in je zij. Wanneer het nodig is bezoek je een arts en kun je eventueel pijnstillers gebruiken. Welke je moet gebruiken en hoe vaak, en wat de verdere behandeling is, hangt af van wat de diagnose zal zijn van de arts. Maar als de pijn draaglijk is, dan kun je zelf het beste eerst een paar dagen rustig aan doen, maar bij twijfel altijd een arts raadplegen!

Een prettige manier om na het sporten je spieren te ontspannen is door het gebruik van een MasGun. Hiermee kun je je spieren masseren en voorkom je bovendien blessures. Je stimuleert hiermee de bloedsomloop en geniet bovendien van een ontspanmomentje na je inspanningen. Door de verschillende opzetstukjes en snelheden is er voor iedere kwetsuur en steken in de zij een goede massage.

De Masgun is geschikt voor mensen die:

  • Spierpijn hebben
  • Last hebben van blessures
  • Van een goede massage houden
  • Naar de fysiotherapeut gaan
  • Veel sporten
  • Achter een scherm zitten
  • Fysiek werk verrichten

Masgun - Massagegun 2021

Herstel met MasGun!

85% minder kans op blessures

65% sneller spierherstel

100% herstelgarantie

Laatste berichten
Masgun.nl

Masgun.nl

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen Sluiten