Pijn in elleboog: hoe kan ik dit verhelpen?

Pijn in elleboog

Table of Contents

Pijn in elleboog wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Dit ligt al snel op de loer bij kantoorbanen die repetitieve hand-, pols- of armbewegingen vereisen. Ook veel sporten zien wij als veelvoorkomende oorzaak van pijn in elleboog.

Elleboogpijn kan daarnaast af en toe te wijten zijn aan artritis, maar over het algemeen is jouw ellebooggewricht veel minder vatbaar voor slijtage door slijtage dan veel andere gewrichten.

Wij delen graag onze inzichten en oplossingen voor elleboogpijn. In dit artikel zullen we daarom alles vertellen over pijn aan de binnenkant van je elleboog, pijn aan de buitenkant van je elleboog, stekende elleboogpijn, een dikke elleboog en een overbelaste elleboog uitgebreid behandelen.

De opbouw van een elleboog

Om goed te kunnen begrijpen waar elleboogpijn vandaan komt is het allereerst goed om te weten hoe je elleboog is opgebouwd. De elleboog is een gewricht waar je bovenarmbeen, de ellepijp en de straal samenkomen. 

Elk bot heeft kraakbeen aan het uiteinde, waardoor ze tegen elkaar kunnen glijden en schokken kunnen absorberen. Ze worden op hun plaats vastgebonden met taaie weefsels. 

Als er iets met een van deze onderdelen gebeurt, om nog maar te zwijgen van de zenuwen en bloedvaten eromheen, kan dat al snel een pijnlijke elleboog veroorzaken.

Pijn aan buitenkant elleboog

Er zijn diverse oorzaken van pijn aan elleboog. Een van de meest voorkomende en bekende diagnoses is een tenniselleboog. Een tenniselleboog ontstaat vaak door herhalende bewegingen, zoals bijvoorbeeld het vastpakken van een racket waarbij veel belasting komt te liggen op de spieren en pezen van de elleboog. 

Een tenniselleboog doet zich voor aan de buitenkant van de elleboog. Deze elleboogblessure komt vaak voor. Overigens is een tenniselleboog slechts een verzamelnaam en hoeft een tenniselleboog niet altijd van tennis te komen.

Pijn binnenkant elleboog

Heb je juist last van pijn aan de binnenkant van de elleboog? Dan is de kans aanwezig dat je symptomen die passen bij een golferselleboog. Mogelijk heb je jouw elleboog recentelijk overstrekt.

Een golferselleboog is een aandoening die pijn veroorzaakt waarbij de pezen van je onderarmspieren zich hechten aan de binnenkant van je elleboog. De pijn kan zich uitbreiden naar de onderarm en pols.

Een golferselleboog is vergelijkbaar met een tenniselleboog, die zich aan de buitenkant van de elleboog voordoet. Een golferselleboog is wederom niet beperkt tot alleen golfers. Tennisspelers en anderen die herhaaldelijk hun polsen gebruiken of hun vingers op elkaar klemmen, kunnen ook een golferselleboog ontwikkelen.

Hoe vaak komt een elleboogblessure voor?

Wij zien dagelijks diverse oorzaken en gevolgen bij mensen met zowel kort- als langdurige elleboogklachten. 

Een tenniselleboog komt over het algemeen vaker voor dan een golferselleboog. Naar schatting krijgt zo’n 1-3% van de Nederlanders jaarlijks last van een tenniselleboog. Daarentegen krijg jaarlijks zo’n 0,4% van de Nederlanders last van een golferselleboog.  

Met behulp van een massage therapie van bijvoorbeeld een masseur of een professionele draagbare Massagegun komen mensen met een pijnlijke elleboog over het algemeen sneller van hun blessure af.

Pijnlijke ellebogen door werk

Overbelasting van je ellebogen hoeft namelijk lang niet altijd te komen van sporten. Een andere veelvoorkomende elleboogblessure is elleboog Bursitis. Bursitis van de elleboog is een pijnlijke ontsteking van de bursa, een dunne, met vloeistof gevulde smeerzak die zich aan de buitenkant van de elleboog bevindt. 

Oorzaken van elleboog bursitis

Bursitis van de elleboog kan het gevolg zijn van een trauma (blessure) of overmatige druk van het langdurig plaatsen van de elleboog op harde oppervlakken. De symptomen ontwikkelen zich gewoonlijk geleidelijk over enkele maanden. Bursitis van de elleboog is een beroepsrisico voor bijvoorbeeld loodgieters die in kleine ruimtes op hun ellebogen leunen. 

Symptomen van elleboog bursitis 

Pijn en zwelling zijn de eerste symptomen van elleboog bursitis. Druk op de elleboog of leunend op de elleboog kan de symptomen verergeren. De huid in het gebied kan rood en warm worden om aan te raken.

Wat kan ik doen tegen pijn in de elleboog?

Een overbelaste elleboog is uitermate frustrerend. De symptomen kunnen mogelijk uiteen lopen van stekende pijn in elleboog, zeurende pijn in elleboog, een gevoelige elleboog of zelfs een dikke elleboog. 

Elleboog pijn kan sneller verdwijnen met de onderstaande tips van MasGun.nl:

 • Rust: neem rust van activiteit die de elleboog pijn verergert. Hierdoor kan de ontsteking het normale genezingsproces doorlopen. Pak hier gerust een paar dagen tot enkele weken voor.
 • Ontstekingsremmende medicijnen: bijvoorbeeld een Paracetamol of Ibuprofen. Beide medicijnen werken ongeveer even goed. Echter heeft de paracetamol minder bijwerkingen. 
 • IJs: Cold packs helpen de last van de elleboog pijn te verminderen en schade aan het omliggende weefsel te beperken. Cold packs of ijs moeten 10 tot 20 minuten worden gebruikt.
 • Rekken: Het strekken van de pols in flexie of extensie kan helpen om de gewonde elleboogpezen te stimuleren en mobiliteit en genezing te bevorderen. Houd rekoefeningen 30 seconden vast en herhaal dit 3 keer. Je moet spanning voelen maar geen ernstige pijn.
 • Massage: Zachtjes wrijven over de pijnlijke elleboogpees kan helpen om genezing te stimuleren en littekenweefsel af te breken. 

Inmiddels komen er steeds meer innovatieve producten op de markt die het herstel van pijn in elleboog kunnen versnellen, waaronder een massage gun. Met een Massage gun heb je altijd een draagbare therapeut bij de hand die, evenals een masseur, zachtjes kan wrijven over de pijnlijke elleboogpees.

 Eén van onze favoriete massageapparaten is die van MasGun. Het massage apparaat van Masgun geleverd met 6 aparte opzetstukjes en is het massagepistool voorzien van 30 verschillende snelheden. Ideaal om te herstellen van sportblessures en daarnaast kan je het apparaat ook inzetten om sneller te herstellen van spierpijn. 

De Masgun is geschikt voor mensen die:

 • Spierpijn hebben
 • Last hebben van blessures
 • Van een goede massage houden
 • Naar de fysiotherapeut gaan
 • Veel sporten
 • Achter een scherm zitten
 • Fysiek werk verrichten

Masgun - Massagegun 2021

Herstel met MasGun!

85% minder kans op blessures

65% sneller spierherstel

100% herstelgarantie

Wanneer naar een dokter gaan?

Raadpleeg je dokter als de bovengenoemde tips niet voor verlichting van je elleboogpijn en gevoeligheid hebben gezorgd. 

Zoek onmiddellijk hulp als:

 • Je elleboog is warm en ontstoken en je hebt koorts
 • Je kunt je elleboog niet buigen
 • Je elleboog ziet er misvormd uit
 • Je vermoedt dat je een bot hebt gebroken
Laatste berichten
Masgun.nl

Masgun.nl

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen Sluiten