Lichte hersenschudding

hersenschudding

Table of Contents

Een andere naam voor een hersenschudding is commotio cerebri. Als er een lichte hersenschudding ontstaat, dan wil dat zeggen dat een hersentrauma hierin altijd een rol speelt. Jouw hersenen worden eigenlijk even korte tijd door elkaar geschud, dit kan erg nare gevolgen hebben. We leggen je hier meer uit over wat een hersenschudding precies is, wat de symptomen en mogelijke oorzaken zijn en wat je er aan kunt doen. 

Wat is een hersenschudding?

Er wordt over een hersenschudding gesproken als je een bewustzijnsverlies hebt van minder dan een kwartier. Vaak gaat het samen met tijdelijk geheugenverlies. We hebben allemaal een schedel en deze is er om onze hersenen te beschermen. Ze zijn namelijk erg gevoelig en als we vallen of ons hoofd stoten kan dat voor vervelende klachten zorgen. Je hersenen kunnen namelijk tegen de binnenkant van je schedel botsen, zo kunnen ze ook beschadigd raken. 

Symptomen hersenschudding

De hersenschudding symptomen zijn met name:

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Moeheid
 • Sufheid
 • Concentratieproblemen
 • Tijdelijk geheugenverlies
 • Last hebben van licht en/of geluid
 • Braken
 • Misselijkheid 

De symptomen van een hersenschudding zijn erg vervelend en kunnen je even van slag maken. 

Lichte hersenschudding symptomen

Als je een hersenschudding hebt, dan heb je vrijwel direct last van hoofdpijn. Het kan een kloppende pijn zijn, je zou het kunnen vergelijken met een soort spanningshoofdpijn. Het kan erger worden als je moe bent of last hebt van spanning. Maar als je genoeg rust neemt en gaat slapen, dan kan de pijn ook snel minder worden. Bij een lichte hersenschudding is de pijn vaak na een paar dagen over. 

Er zijn nog meer lichte hersenschudding symptomen die besproken kunnen worden. Je kunt namelijk tijdelijk je bewustzijn verliezen en dat mag dan niet langer zijn dan 15 minuten. Het kan ook zijn dat je je even verward voelt. Maar ook duizeligheid kan er bij horen, net als wazig zien en misselijkheid. De symptomen van een lichte hersenschudding kunnen soms wel een paar weken aanhouden. 

Oorzaken lichte hersenschudding

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk bij een lichte hersenschudding. Je zou hierbij kunnen denken aan een klap op je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je je hoofd hebt gestoten of door wat anders. Het is voor iedereen anders hoe dat je de hersenschudding op kunt lopen, maar het kan heel onverwacht zijn. Het kan ook zijn dat je per ongeluk een deur tegen je hoofd krijgt (wat erg hard kan aankomen) en dan kun je ook erg verward zijn. 

Hersenschudding herstel

De kans dat er complicaties zijn na een lichte hersenschudding is klein. Maar het moet wel goed in de gaten gehouden worden als je bewustzijn achteruit gaat. Dit kan namelijk wel ernstig zijn en moet dan ook snel behandeld worden. Iemand met een (lichte) hersenschudding moet sowieso de eerste 24 uur goed in de gaten worden gehouden. Het hersenschudding herstel kan redelijk snel gaan, meestal voel je je na een paar weken weer de oude. 

Behandeling lichte hersenschudding

Een arts kan het beste vaststellen hoe dat een lichte hersenschudding behandeld moet worden. In ieder geval moet iemand genoeg rust nemen (meerdere dagen). Soms zijn er ook milde pijnstillers nodig, voor de hoofdpijn bijvoorbeeld. Dit moet altijd besproken worden met de arts. Veel mensen ervaren het herstel van de lichte hersenschudding als een saaie periode, maar het is van belang je rust te nemen. Je hersenen moeten namelijk goed kunnen herstellen en dat kan alleen met voldoende rust! 

Wat doe je na een lichte hersenschudding?

Er zijn een paar dingen die je het beste kunt doen na een lichte hersenschudding:

 • Zorg dat je altijd voldoende rust neemt. Dit geldt voor lichamelijke, maar ook emotionele rust.
 • Veel water drinken is belangrijk, alcohol en zoete dranken kun je maar beter vermijden.
 • Drugs moet je niet gebruiken, maar ook geen kalmerende- of slaapmiddelen.  
 • Aspirine mag je niet innemen als je hoofdpijn hebt, je mag wel paracetamol hebben. 
 • Ben je misselijk? Drink dan alleen water en ga pas eten wanneer je niet meer misselijk bent.
 • Gezonde groenten en fruit zijn belangrijk bij het aansterken.
 • Beeldschermen dien je te vermijden.
 • Sporten kun je maar beter een tijdje niet doen.
 • Ga lekker naar buiten en zorg dat je in een natuurlijke omgeving bent met weinig prikkels, waar je tot rust kunt komen.

Zorg dat je de maatregelen in acht neemt en heel goed aan jezelf denkt! Het enige wat je wil is zo snel als mogelijk weer herstellen en dat kan alleen als je echt rust neemt. Praat er met anderen over en geef aan hoe je je voelt, zodat zij daar rekening mee kunnen houden. Met een MasGun kun je een stijve nek behandelen die je soms kunt krijgen bij een hersenschudding. Je ligt in de eerste periode toch iets meer en kan hierdoor snel een verkeerde houding krijgen.

Laatste berichten
Masgun.nl

Masgun.nl

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen Sluiten